» «
Koncerti u Budvi
3
jula
nedjelja

Koncert grupe Lajbah | Концерт группы Лайбах

U nedelju, 3. jula u 21:30h na prostoru između crkava u Starom gradu u Budvi, koncert će održati grupa Lajbah (30. festival Grad Theatre City Budva). Informacije i rezervacije: +382 33 402 935.

Lajbah je trans-medijska grupa iz Slovenije nastala 1. juna 1980. god. u Trbovlju, ubrzo nakon smrti Maršala Josipa Broza Tita, dakle u periodu raznih političkih previranja, što je ostavilo pečat i na njihovu muziku i nastupe.

Članovi Lajbaha se kriju pod 4 pseudonima: EBER, SALIGER, KELLER i DACHAUER i izbjegavaju da koriste svoja prava imena. Na jednom nastupu u Ljubljani izašli su na scenu obučeni u tamne crno sive uniforme (uglavnom jugoslovenske vojne uniforme), i izveli su energičan nastup sa slajdovima iz rata i političkim govorima Tita, Jaruzelskog, Musolinija i drugih, od kojih su napravili zanimljiv miks. Ovakva vrsta politički obojenog nastupa postala je tipična za njih. Ovi nastupi koji sadrže političke govore raznih političara i snažne zvučne performanse na sceni zvali su industrijskom (pop) muzikom. Izmislili su i definisali istorijski termin retro-avangarda.

Aprila 1985. godine izašao je prvi Lajbah album na slovenačkom pod nazivom Ropot (Buka). Zbog zabrane korišćenja njihovog imena ploča je sada nosila sliku njihovog prepoznatljivog simbola crnog krsta i to je bio jedan od prvih albuma koje su izdali diljem svijeta. Ovim debitantskim albumom predstavili su karakterističnu mješavinu Vagnerskih truba, vojnih zvukova, orkestarskih elemenata, semplova Titovih patriotskih govora i ozbiljnih tonova frontmena grupe.

Decembra 1990. godine Lajbah je održao koncert u termoelektrani Trbovlje, što je bilo njihovo prvo pojavljivanje u rodnom gradu od njihovog inicijalnog zabranjenog projekta 1980. godine. Činjenica da je taj koncert obilježio njihovu desetogodišnjicu sama je po sebi bila značajna, a i gotovo istovremeno to je bilo veliko da kao glas na referendumu za slovenačku nezavisnost. Članovi Lajbaha dali su tipičnu ambivalentnu izjavu koristeći naslov 10 godina Lajbaha - 10 godina nezavisnosti. Događaj je otvoren od strane lokalnog benda, koji je svirao vojne marševe. Događaj je održan u velikoj, staroj, nezagrijanoj industrijskoj hali, na -15 stepeni Celzijusovih, a članovi grupe su sve vrijeme svirali svučeni do pojasa. Publici je služen topao čaj i lokalna rakija. Toliko je bilo bučno da su otpadali komadići plafona. Poslije 16 godina britanski muzički magazin Wire uvrstio je ovaj događaj među 60 najmoćnijih koncerata svih vremena.

Grupa Lajbah (zajedno sa drugim NSK grupama) postala je graditelj temelja NSK Države. Najnovija svjetska država je formalno objavila svoje postojanje na ambasadorskim NSK skupovima, koji su održani u Moskvi 1992. i Berlinu 1993. godine. Ova država je izdala svoje pasoše, poštanske markice i svoju valutu, a stvorila je i sopstvenu zastavu. članovi grupe Lajbah i njihovi saradnici objavili su da NSK nije fizička država koja odgovara tradicionalnim idejama o geografskim granicama već je vanteritorijalna država, koja mirno koegzistira unutar i van tijela bilo kakve prijašnje drzave i ona sama odlučuje gdje će se privremeno materijalizovati. NSK država simbolično je zamijenila Neue Slowenische Kunst organizaciju i na nekim događajima bili su potrebni pasoši za ulazak iako su privremene vize izdate od strane NSK-a, takođe dopuštale ulaz na ovu novu teritoriju. Ponovno ujedinjavanje Evrope bilo je praćeno konfliktima a NATO je bio nevoljan da zaustavi agresiju u Bosni, zatim bilo je dosta nacionalistickih svađa u ex Jugoslaviji kao i u ex Sovjetskom Savezu, i sve to je doprinijelo inspiraciji Lajbaha za sljedeći album NATO (1994.) Ovog puta razigrana subverzivna vojna muzika stvorena je iz izvora kao sto su Holst, Srpska nacionalistička vojna pjesma (Marš na Drinu) i iz prepjevanih verzija kao sto je War Edvina Stara, i In the Army Now grupe Status Quo, i iz možda najspektakularnije pjesme The Final Countdown grupe Europe. Kako je rat bjesnio širom bivše Jugoslavije izgledalo je da se ovaj album pojavio u pravo vrijeme.

Godine 2006. Lajbah je objavio novi album VOLK. Album je izdat 23. oktobra i to nakon singla Anglia 2006. Volk, što na njemačkom znači narod ili nacija, kolekcija je interpretacija nacionalnih pjesama. U odnosu na pop muziku predstavljenu kao stado ovaca, Lajbah se predstavio u obliku čobana prerušenih u vukove. Svaka numera je inspirisana originalnim nacionalnim pjesmama.

U oktobru 2011.god.Lajbah je poceo da da stvara filmsku muziku za jedan od najiscekivanijih evropskih filmova- Olovno nebo, mracnu naucno fantasticnu komediju o Nacistima koji bjeze na mracnu stranu Mjeseca 1945.god. i vracaju se na Zemlju 2018.god. Film je dijelom inspirisan Lajbahom i to posebno njihovim albumom VOLK iz 2016, tako da je reziser Timo Vuorensola zelio da Lajbah napravi i muziku za ovaj film. Film je izasao 2012. u aprilu i prikazan je na odabranim dogadjajima u Evopi. Saundtrek Olovnog neba izdat je na Mute festivalu.

Članovi Lajbaha žive i rade u Ljubljani.

Izvor informacija: Сulture Сorner


 

Laibach (Ла́йбах — немецкое название Любляны) — югославский (ныне словенский) музыкальный коллектив, один из самых известных исполнителей, работающий в стиле индастриал. В музыке и концертных выступлениях группы присутствуют элементы милитаризма и тоталитаризма. 

Концерт пройдет в рамках 30го фестиваля Grad Theatre City Budva, между двух церквей в Старом Граде, Будва. Начало в 21:30.

Između crkava, Stari grad, Budva
Uvećati
Smanjiti