» «
Theater at Budvi
20
june
Monday

Predstava "Antigona – 2000 godina kasnije"

U ponedeljak, 20. juna u 22h na novoj festivalskoj sceni u Vještici, u Bečićima, biće odigrana predstava Sofoklova "Antigona – 2000 godina kasnije", koprodukcija Kazališta Ulysses sa Briona i Festivala MESS iz Sarajeva, u režiji Lenke Udovički. Prevoz za predstavu je obezbijeđen i polazi sa polukružnog toka (kod sata) u 21:15h. Informacije: + 382 33 402 935.

Kako navodi kritika, "ova predstava scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je Sofokla pisao i njome opisao vrijeme rađanja evropske civilizacije u mukama, pobjede nad barbarizmom, i tako politički aktuelno, kritički savremeno zauvijek obilježio dramsko pismo koje poznajemo. Istovremeno, to je priča koja nas upravo danas spretno sustiže i tjera da zastanemo, osvrnemo se i prepoznamo sebe, preispitamo vlastite stavove u ovom našem (ne)vremenu – kako interpretacijom mita tako i dokumentarističkim dramaturškim intervencijama koje otvaraju prostor diskusije o postojanju te teme kroz tisućljeća. Antigona, koja istom ljubavlju voli oba brata – onog koji se borio na ’pravoj’ strani i onog koji je pao boreći se na ’krivoj’ – hoće uprkos zabrani pokopati brata. Obitelj pak želi pokopati sina usprkos dugotrajnoj potrazi za njegovim posmrtnim ostacima, te birokratskim i drugim apsurdima koji prate tu potragu (npr. premještanje kostiju ili bešćutnost formulara koji je potrebno ispuniti). Svi oni traže svoj komadić Pravde da bi pronašli neki završetak – onaj koji bi možda mogao prekinuti lanac nesreće koja nas prati ’iz roda u ro’ – i time otvoriti mogućnost novog početka. Antigona nikako nije romantična slikovnica povijesti grčkih mitova, već pukotina u političkom prostoru trajanja mita koji se obraća nemirnoj sadašnjosti. Jer antički komadi su poput naših života, izrasli u stvarnosti prepunoj krvi i zločina, u buci i metežu. Zato Sofoklov literarni izričaj u ovim našim složenim vremenima – imajući u vidu burna događanja u svijetu i pogotovo gustu dramatičnost zbivanja u našoj regiji – ne gubi snagu, već naprotiv, postaje sve jači. On svakom dobu pokazuje i prokazuje njegovo pravo lice iz neke druge, nove perspektive, odolijevajući svojom univerzalnošću zamkama promijenjenih okolnosti".

Rediteljka predstave je Lenka Udovički, prevod je uradila Svetlana Slapšak, saradnik dramaturga je Sanja Bojanić, saradnik na tekstu je Miljenko Jergović, kostimograf je Bjanka Adžić Ursulović. Senografiju je uradila Mirna Ler, autor videa je Martino Šesnić, kompozitor je Najdžl Ozborn, koreografkinja je Ivana Kalc. Scenski pokret je uradio Mladen Vasari, majstor svjetla je Andrej Hajdinjak, dok zvukom radi Davor Roko.

U predstavi igraju: Antigonu, kćer Edipa i Jokaste Maja Izetbegović, Izmenu Antigoninu sestru DŽenana Džanić, Kreonta, vladara u Tebi, Jokastinog brata i Antigoninog i Ismeninog ujaka Rade Šerbedžija, Hemona, sina Kreonta i Euridike, Antigoninog zaručnika Ermin Bravo, Tiresiju, slijepog proroka Damir Urban, Euridiku, Hemonovu majku Katarina Bistrović-Darvaš. Horovođa je Jelena Lopatić, dječak je Vedad Suljagić. U horu nastupaju studenti Odsjeka za glumu pri akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo i Studija gluma i mediji Sveučilišta u rijeci Darja Badnjević, Mak Čengić, Mirjana Đan, Nika Ivančić, Lovro Ivanković, Aleš Kranjec, Anđela Kusić, Emir Mulalić, Dina Mušanović, Nikola Nedić, Maja Ožegović, Mirta Polanović, Dino Sarija, Tena Antonija Torjanac, Marko Brajić.

izvor informacija: Culture Corner


 

В понедельник, 20 июня в 22ч на новой сцене в Бечичах, в рамках фестиваля Grad Theatre City, будет показана пьеса Софокла «Антигона - 2000 лет спустя", режиссер Lenke Udovički. Информация: + 382 33 402 935

Nova festivalska scena Vještice, Bečići, Budva
Maximize
Reduce