» «
Theater at Budvi
2
july
saturday

Predstava "Bela kafa" | Спектакль "Белый Кофе"

U subotu, 2. jula u 21:30h na prostoru između crkava u Starom gradu u Budvi, biće izvedena predstava "Bela kafa" Narodnog pozorišta Beograd. (30. festival Grad Theatre City Budva). Informacije i rezervacije: +382 33 402 935.

Reditelj: Milan Nešković. Autori adaptacije: Milan Nešković, Molina Udovički Fotez. Dramaturg: Molina Udovički Fotez.

Scenograf: Vesna Popović. Kostimograf: Marina Vukasović Medenica. Kompozitor: Anja Đordjević.

Momcilo Jabučilo - Branko Vidaković

Majka Janja - Jasmina Avramović

Deli Jova - Pavle Jerinić

Crkva Ružica - Vanja Ejdus

Srđa Zlopogleđa - Nenad Stojmenović

Zora Šisarka - Nada Sargin

Radio kaskader - Predrag Ejdus

Šlager pjevač - Nebojša Babić.

Riječ reditelja:

"Bela kafa. Paradoks, kao osnova tretiranja problema prilikom rada na svakoj pozorišnoj predstavi, kod Aleksandra Popovića se javlja već u samom naslovu. Aleksandar je i tvrdio da nije dramski, već pozorišni pisac. Ovaj komad je, vrlo verovatno, najintimniji Popovićev komad, jer obrađuje dve teme, Drugi svetski rat i Goli otok. Aleksandar je, kako sam tvrdi, preživevši oba stradanja, posvedočio scenama izazivanja onog najanimalnijeg iz svakog ljudskog bića, kako predatora tako i žrtve. On ipak obrađuje ove teme kroz prizmu jednog prostora i jedne atipične a opet jako prepoznatljive srpske porodice. Jer porodica je nukleus društva. Sistematsko uništavanje iste je tema koja mene intrigira. Pozorište je idealno mesto da kreativnim procesom proniknemo u dubinu kolektivnog stradanja jednog naroda, kroz individualne sudbine šestoclane srpske građanske porodice koja odavno ne postoji. Na kraju komada Aleksandar Popović postavlja pitanje ko smo. Ja nemam odgovore. Svakodnevno sam zahvalan nekoj višoj sili koja mi je omogućila da se bavim poslom koji obožavam i koji mi dozvoljava da postavljam pitanja na koje nemam odgovore. Ja ne znam ko smo, ali sam spreman da tri meseca provedem sa grupom istomišljenika, ne bismo li odgonetnuli zašto ne znamo ko smo, makar u tome i ne uspeli. Ono sto smo uspeli, jeste to, da smo od Bele kafe napravili posebno, novo autorsko delo, pozorišnu predstavu, koja se rađa 4. maja 2015. godine, kao plod ljubavi vodvilja i građanske drame."

Izvor informacija: Сulture Сorner


 

 

2 июля, в субботу, Национальный театр Белграда (в рамках 30го фестиваля Grad Theatre City Budva) будет давать спектакль "Белый Кофе", режиссера Милана Нешковича. Дополнительная информация и бронирование: +382 33 402 935

Između crkava, Stari grad, Budva
Maximize
Reduce